?

Er stikkende smerter nedre den av magen normalt?

Kvinne 23 . 12 April 2021
Spørsmål

Jeg fikk innsatt spiral for 3 måneder siden. Slet med innsettingsreaksjon (besvimelse) og store smerter i starten. I frykt for at det kunne være bekkeninfeksjon eller utstøting dro jeg til gyn ca. 3 uker etter innsettelsen. Spiralen lå riktig på plass, og gyn kunne ikke finne noe galt. Smertene bedret seg selv (kanskje også fordi jeg roet meg ned), men jeg kjenner fortsatt av og til litt stikkende smerter i nedre del av magen (venstre side) når jeg ligger på magen eller løper/trener. Kjennes ikke som menssmerter (murring), men mer som små stikk. Er dette noe å oppsøke gynekologen for, eller bør jeg slå meg til ro med at disse smertene er normale? Som ung kvinne med et stort ønske om barn i fremtida er jeg alltid litt redd for at noe er i uorden med babymaskineriet, men vil samtidig ikke utgjøre en belastning på helsesystemet om smertene er helt normale og ufarlige.

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Dette høres ut som normale smerter som en del kvinner kan oppleve i perioder. Korte episoder med stikkende smerter som ikke er så sterke er typisk utløst av eggstokkene. Disse symptomene kan typisk variere med syklus og hormonell prevensjon.

Det er likevel lav terskel for å oppsøke din fastlege og få undersøkt dette nærmere når det er snakk om ensidige smerter i nedre del av magen. Hvis du hadde dette også før du var hos gynekologen sist, så tenker jeg du helt fint kan slå deg til ro med dette. Men derimot, hvis de har oppstått etterpå, så synes jeg det er lurt av deg å bestille en time hos din fastlege for å undersøke dette.

Høres ut som du hadde en ubehagelig reaksjon ved innsetting av spiral. Det er dessverre noen som får dette. Det er kroppens reaksjon på smerte. Man kan oppleve å få lavt blodtrykk, bli svimmel, kvalm og uvel. Det er heldigvis ufarlig og går ganske raskt over. Håper du blir fornøyd med spiral på tross av dette. Det er et trygt og godt valg av prevensjon for mange.

Håper dette var til hjelp.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?